Pages

21.04.2012

AYTEN ALPMAN KİMDİR?



Sanatçı Ayten Alpman, İstanbul'da rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Sahneye ilk defa Taksim Belediye Gazinosu'nda Tıp Balosu'nda çıktı ve sahnede ilk defa söylediği parça yine "You Are Always In My Heart"tı. Daha sonra Arif Mardin ile tanışan Alpman, onun teşviği ile caz şarkıları söylemeye başladı.

1953 yılında İlham Gencer ile evlenen Ayten Alpman, eşinin Çatı Gece Kulübünü kurmasıyla birlikte Çatı'da sahne almaya başladı.

1959 yılında ilk plağı olan "Sayanora / Passion Flower" taş plak olarak yayınlandı.1963 yılında çalışmak için İsveç'e giden Alpman iki sene boyunca İsmet Sıral'la, bir sene de bir caz orkestrası ile sahne çalışmasına imza attıktan sonra Türkiye'ye döndü.

Fecri Ebcioğlu'nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başlayan Alpman'ın ilk çalışması "İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım" 45lik plak olarak yayınlandı.

Ayten Alpman ilk büyük çıkışını Fecri Ebcioğlu ile birlikte plak yaptıkları "Sensiz Olamam" ile gerçekyeştirdi.

1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" 1974 yılında tekrar 45lik plak olarak piyasaya sürüldüğünde büyük satış rakamlarına ulaştı.

Mireille Mathieu'nun Fransızca seslendirdiği bu şarkı Fikret Şeneş'in Türkçe sözleriyle adeta Ayten Alpmanla özdeşleşir ve bir milli marş halini alır.

2 adet LP çalışması yapan Alpman, son profesyonel sahne çalışmasını 1990 yılında Yeniköy Bilsak Kulübü'nde yaptı. Alpman 1995 yılında ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat oldu. 1999 yılında en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü Ada müzik tarafından yayınlandı.

0 yorum: