Pages

29.07.2007

GÖNÜL KUŞU

Michal Snunit, Mavibulut Yayıncılık,2007,40 sayfa
Resimleyen Na’ama Golomb Türkçeleştiren Fatih Erdoğan(7–70 yaş)

İnsan kendini de evcilleştirebilir mi? Yüreğini? Yüreğinin içindekileri? Evcilleştirmek! Doğumdan ölüm anına kadar evcilleşmek, evcilleştirmek…
“Gönül kuşu içimizde bir yerlerde yaşar. Hiçbirimiz görmedik onu şimdiye dek, ama biliriz onun orada olduğunu. Doğduğumuz an ilk kez çırpar kanatlarını. Yaşadığımız sürece bir kez bile bizi terk etmez, hep bizimledir. Tıpkı ölünceye dek soluduğumuz hava gibi.”
Kim demiş çocuklara soyut kavramları anlatmak zordur diye! Michal Snunit de çocuğa kendini anlamasını ve duygularını anlamlandırmasını anlatmayı başaranlardan biri olarak çocuklara insanın insanı anlamasının sırrını veriyor. Küçük Prens gibi yüreğin gözüne inanan Snunit, Gönül Kuşu’ndan yardım alıyor.
Birisi bizi sevindirdiğinde neden içimiz içimize sığmıyormuş dersiniz? İçimizdeki Gönül Kuşu yerinde duramıyor, hoplamaya zıplamaya başlıyormuşta ondan. Peki, üzülünce neden suskunlaşıyoruz sizce? İçimizdeki Gönül Kuşu suskunlaşıyor da ondan. Çünkü “ birisi bize kızmaya görsün, başını tüylerinin arasına gizler de tortop olur Gönül Kuşu, sessiz ve üzgün.” Acaba bazen neden susmak isterken kendimize engel olamıyor da konuşmaya başlıyoruz, ,istemediğimiz şeyler söylüyoruz. Bunun nedeni de Gönül Kuşu’ymuş. Çünkü bu kuş çok yaramaz bir kuşmuş. Aklı karışınca bizim de aklımızı karıştırıyormuş. Aslında bunun nedeni kutular! Hangi kutular mı? Elbette Gönül Kuşu’nun kutuları. Gönül Kuşu kutulardan yapılmış bir kuş. Mutluluk kutusu, keder kutusu, kıskançlık kutusu, sabır kutusu, tembellik kutusu, sır kutusu… Ve her kutunun bir anahtarı var. Ancak bu kutuların anahtarları yalnızca Gönül Kuşu’nda. Tek ayağı ile anahtarı çevirip kutuyu açıyor Gönül Kuşu. Bazen biz söylüyoruz ona hangi kutuyu açması gerektiğini, bazen de kendisi açıveriyor bize sormadan. kendini kötü hissedince öyle bir kutuyu açıyor ki biz de kendimizi kötü hissediyoruz. Bazen bize seslendiğinde onu duymuyoruz. İşte o zaman ayıp ediyoruz. Çünkü Gönül Kuşu’nun “ bütün istediği bizi bize anlatmak” …Gönül Kuşu’ndan kurtuluş yok! Soluduğumuz hava gibi bizi ölünceye dek terk etmeyecek!
Sadece çocuklar değil içlerindeki Gönül Kuşu’nun sesini bugüne kadar duyamamış, kutularında kapalı kalmış duyguları olan yetişkinler de bu kitabı mutlaka okumalı! Fatih Erdoğan’ın şiirsel anlatımı ve Na ‘ ama Golomb’un sevimli çizimleriyle masmavi sayfalardan yükselen duygular sanki daha da mavileşiyor.

0 yorum: