Pages

11.08.2012

İSLAMA GÖRE SAĞLIKLI BESLENME - Su İçme Adabı


İSLAMA GÖRE SAĞLIKLI BESLENME
(Dr. M. Ender Saraç-Mehmet Ali Bulut kitaplarından alıntı yapılmıştır )

A-) SU İÇME ADABI “Her şeyi su ile hayatlı kıldım”( Enbiya- 30 )
1-) Su yavaş içilmelidir. ( En az üç yudumda ) Ağızda ısıtılarak ve tükürük ile karıştırdıktan sonra içilmesi iyidir. Çok hararetli durumlarda suyun emilerek içilmesi gerekir. Hz. Peygamber suyu yavaş içerdi.
2-) Su ihtiyacı hissetmeden su içmenin zararları vardır. Ör; Su bağırsaklardan doğrudan kana karışır, su miktarı arttığında kan miktarı da artar ki, bu da kalbin fazla çalışmasına gereksiz yorulmasına sebebiyet verir.
3-) Yemekten hemen önce su içmek zararlıdır; Su yenilecek yemekleri görmeden önce en az 15-20 dakika önce içilmelidir, çünkü yemekler görülünce ilgili enzimleri salgılatıp mideye gönderilir, bu süreçte mideye gelen su tüm enzimleri kullanılmadan bağırsaklara taşınmasına sebebiyet verir, yenilen yemek enzimlerle sindirilemez.
4-) Yemek sırasında su içmek vücuda zararlıdır; Bu esnada su içilir ise tükürük bezleri pityalin üretimini azaltır, bu da başta mide, bağırsak ve karaciğerin işini zorlaştırır. Ayrıca mide hacminin büyümesine de sebep olur. Yemek ile birlikte alınan su, mide tarafından yenilen besinlerin bir parçası olarak görülecek, onu da yenilen yemeğin cinsi enzimlere tabi tutacaktır. Sindirim sistemi gereksiz yere yorulacak, hazım zorlaşacaktır.
Eğer katı gıdalar yeniyorsa (katı gıdanın boğazdan geçmesi için) az miktarda su içilmesi gerekebilir.
5-) Yemekten yedikten sonra 2-2.5 saat geçmeden su içmemelidir; Yemek ortasında su içme ile aynı sakıncaları doğurur. (Suyun yanı sıra çay, kahve, gazoz, meyve suyu, yemiş, çekirdek, diğer içecek ve yiyecekler de yenilip içilmemelidir, mide bu süreçte rahat bırakılmalıdır.)
6-) Tatlılar ve meyve ile birlikte su içmekte zararlıdır; Özellikle kavun yedikten sonra su içmemelidir.
7-) Diri suları içmeli (Ör; Akarsu, kaynak suyu vs.), ölü su içmekten kaçınmalıdır. (Ör; Damacana suyu, depolarda, güneş altında bekletilmiş sular.)
8-) Ayakta, yorgun ve terli iken, banyodan hamamdan çıktıktan hemen sonra, uykudan uyanır uyanmaz su içmemelidir.

0 yorum: