Pages

27.02.2008

Fado

19. yüzyıldan günümüze kadar uzanmış bir Portekiz halk müziğidir.Fado, Portekiz dilinde kader ya da alın yazısı anlamına geliyor. Fado'nun kökenini; ekmek paralarını kazanmak için açık denizlere giden ancak çoğunlukla evlerine sağ olarak dönemeyen Portekizli denizcilere eşlerinin ya da sevdiklerinin yaktığı ağıtlar oluşturuyor. İşte bu yüzden kökeninde acı ve özlem duygusu var Fado'nun. Ölüme ve ayrılığa duyulan bir isyan var.
Zamanla gelişen ve kendi kimliğini kazanan Fado'nun orjinal biçimine kavuşmasında Afrika, Arap ve İber yarımadası müziklerinin de büyük bir etkisi olmuş. İlk Fado kayıtları, 1910’lu yıllarda Lizbon'da yapılmaya başlanmış ve bu kayıtlar Fado müziğinin tüm dünyada yaygınlaşması ve tanınması yolunda önemli bir adım olmuş. Klasik Fado dediğimiz tür; Klasik gitar ve 12 telli Portekiz gitarı eşliğinde yorumlanıyor. Ancak günümüzde Fado icracıları daha farklı enstrumanlardan da yararlanıyorlar.
Fado şarkılarını okuyan solistlere "Fadista" deniliyor. Gelmiş geçmiş Fadistaların en ünlüsü ve en ustası ise hiç kuşkusuz Amalia Rodrigues'dir. Adı neredeyse bir efsane haline gelen Amalia Rodrigues, Fado denildiğinde akla ilk gelen kişi. Onun dışında Dulce Pontes, Mariza, Christina Branco ve Mafalda Arnauth'da önemli Fado yorumcuları olarak tanınmaktalar.
Tüm zamanların en ünlü fado şarkıcısı hiç şüphesiz Amalia Rodrigues'tir.
(Edith Piaf nasıl Fransa'nun sembolü olduysa Amalia 'da Portekiz'in sembolüdür. 'Portekiz'İn Sesi' ona yakıştırılmıştır. 
Hep siyahlar giyerek sahneye çıkmıştır.
Her türlü acıyı ifade edebilen inanılmaz güzellikte, berraklıkta mezzosoprano bir sesi vardır.
Bu müzikle tanışmak ve  Fado'nun kraliçesi Amalia Rodrigues'i dinlemekisterseniz(daha önce fado dinlemediyseniz 
mutlaka dinleyin. Beğeneceğinize eminim.)   
aşağıdaki linke tıklayarak  onun şarkı kayıtlarını izleyebilirsiniz

http://www.youtube.com/results?search_query=Amalia+Rodrigues&search=Search









0 yorum: