Pages

10.08.2007

Bursa Fotoğrafları 2

ULUABAT GÖLÜ


ULUABAT KUŞ CENNETİ

Kuş Cenneti 1974 yılında Mustafa Bilgiç tarafından kurulmuştur. Halen doğal ortam ile evcil ortam arasında bir köprü olma özelliğini taşıyan Uluabat Kuş Cennetinde 200’den fazla bitki türü ve 50 çeşit evcil hayvan potansiyeli ile gelen misafirlerine doğa içinde ev sahipliği yapmaktadır.Uluabat Kuş Cenneti konum olarak Bursa-İzmir yolu üzerinde, Bursa'ya 55. Karacabey'e 13KM uzaklıkta bulunmaktadır, 30 km’ye 10.5 km lik bir alanı kaplayan eski ismi Apolyont şimdiki ismi Uluabat gölünün kuzeybatısında kurulmuş körfez bir alandır. Sazlıklardan oluşan ve doğal hayvanların üremesi için ideal bir ortam oluşturan kısımla iç içe kurulmuş evcil hayvan ve bitkilerden oluşan bir doğa parçasıdır. Ziyarete açılan Kuş Cennetinde tavus kuşları, çok çeşitli sülünler üretilmekte ve yetiştirilmektedir. Gelen ziyaretçiler için kuş cıvıltıları ve kuş manzaraları içerisinde dinlenme imkanı bulunmaktadır. Doga gönüllüsü Mustafa Bilgiç'in özel çabasıyla, Uluabat Gölü kiyisinda kurulan "Kus Cenneti" dünyanın çesitli bölgelerinden göçmen kuslarin kuluçkaya yatma ve yumurtalama alanı içinde bulunuyor. Karacabey Kus Cenneti, dogaya gönül veren bir insanın,azim ve becerisiyle neler yapabileceginin en sıcak, en canlı bir kanıtı adeta. Kus Cenneti’nin sahibi ve mimarı olan gönüllü çevreci Mustafa Bilgiç, ailesiyle birlikle 30 yıldan beri bitki çesitleri ve hayvanlarla iç içe yasıyor. Uluabat Gölü etrafında satın aldigi 10 dönümlük bir arazi üzerinde yılmadan, yorulmadan bir kus cenneti ortaya çıkaran Mustafa Bilgiç, agaçlandırıp, çiçeklendirdigi küçük doga kösesinde, yüzlerce kusun koruması ve bakımını üstlendi.
Bir yandan kus ve bitkileri koruma ugrası verirken, diger yandan da avlanma yasaklarına uymayanlarla kıyasıya bir mücadele vererek sesini ilgililere, yetkililere duyurmaya çalısan doga asıgı Mustafa Bilgiç, ziyaretçiler için de konaklama tesisleri yapmayı unutmadı.
Bursa -Izmir karayolunun Çingençesme mevkiindeki essiz doga barınagında, Hollanda, Polonya ve Rusya basta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen göçmen kuslar agırlanıyor.
Uluabat Gölü etrafında yumurtlayıp, kuluçkaya yatan kuşlar, daha sonra Manyas ve Dalyan göllerinde beslenip, dogadaki yasamlarını sürdürüyorlar.

Karacabey Kurşunlu Tatil Köyü


KURŞUNLU TATİL KÖYÜ

Kursunlu köyünün ismi mahalli telaffuzla baska bir sekilde olmayip, Osmanli Devleti döneminde bir Rum köyü oldugu dönemlerde de adinin KURSUNLU oldugu bilinmektedir. Bizans ve Osmanli dönemlerinde çesitli maden isletmeleri oldugu günümüzdeki kalintilardan anlasilmakta olup, köyün yaslilarinin da söyledigine göre burada kursun madeni olmasi nedeniyle isminin Kursunlu oldugu tahmin edilmektedir.
Köyün Tarihi: Köyde bulunan manastir ve kilise kalintilarindan ve bugün orman olan dag etegindeki ev kalintilarindan köyün çok eski bir yerlesim alani oldugu bilinmektedir. Bizans ve Osmanli Devletleri döneminde bu köyde bulunan “Manastir”da rahibeler yetistirildigi, halkin zeytincilik, bag ve bahçe islerinin yaninda sarap üretimiyle geçimlerini sagladiklari bilinmektedir.Köy 600 yila yakin bir zaman Osmanli himayesinde Rum asilli halki ile burada yasamistir; fakat Osmanli Devleti’nin zayif anlarinda yöre halki bazi problemler çikarmistir.Cumhuriyetin kurulusundan önce (Istiklal Harbi esnasinda) Yunanlilarin bölgeyi ele geçirmesiyle bu köy halki da iskal kuvvetlerine yardim etmistir.Kurtulus Savasi’nin tarafimizdan kazanilmasindan sonra devletine ihanet eden bu insanlar köyü terk ederek Yunanistan’a kaçmislardir.
Köyün yeniden kurulmasi: 1923-1933 yillari arasinda köy tamamen bos olarak kalmistir. 1933 yilinda yapilan Mübadil Mühacir (Halklari karsilikli degistirme) anlasmasi ile Kursunlu Köyü’ne Drama (Yunanistan’da bir sehir) yöresinden 18 aile gelmistir.Bu aileler burada iskan edilmislerdir.
Kursunlu’ya gelen aileler çiftçilikle ugrastiklarindan bu sahil köyünde önceleri orman isçiligi ve balikçilik yapilmamistir.Köye gelenlerden iki aile burada kalirken digerleri çiftçilige daha müsait olan Karacabey’in ova köylerine gitmislerdir.Köyde kalan iki aileden birisinin oglu olan Hüseyin POYRAZ o dönemde bosalan köye yeni aileler getirme çabasina girismis ve köy muhtari olup köyün gelismesi için yogun bir çaba sarfetmistir.Daha önce buralari taniyan Rizeli Mehmet KÖSEOGLU ve Giresunlu Hüseyin CIVELEK’i bulan köy muhtari onlarin aileleriyle beraber köye yerlesmelerini istemistir.Bu iki aile 1949 yilinda Kursunlu’ya gelerek yerlesmistir.Daha sonra aileler Rize ve Giresun’daki akrabalarini da köye getirmislerdir.
Köyün tarihindeki önemli olaylar:Kurtulus Savasi’nda köyün Rum halki iskal kuvvetleriyle isbirligi yapmislar; fakat sonunda köyü terk etmek zorunda kalmislardir.
Cumhuriyetin ilanindan 10-15 yil önce Malkara mahallesinde yasayan “Manol”isminde bir korsan oldugu, bu korsanin yöreden geçen gemileri ve Istanbul’dan Mihalliç deresine gelen gemileri de soydugu anlasilmaktadir.
Kirman isimli bir eskiyanin da zamaninda nam saldigi bilinmektedir.
Köyle ilgili bir rivayete göre Bizans döneminde bir imparatorun kizi bulasici olan cüzzam hastaligina yakalanmis, sifa bulunamayinca babasi tarafindan saraydan uzaklastirilmis ve gemiyle köye birakilmis daha sonra Kursunlu deresine giren güzel prenses sifa bulmustur.
Tarihi Eserler: Köyün en önemli tarihi eseri Manastir’dir.Manastir yaklasik 5 dönüm arsada kurulmus çok güzel bir esermis, gerek köye ilk gelen muhacirler ve gerekse sonradan gelenlerin bilinçsizligi ile tahrip olmustur.
Manastir’dan kalan sütun baslari ve bazi kalintilar açik müze halinde korunmaya son yillarda alinmistir. 1950 yilinda köy içinde hala ayakta duran bir kilise varmis, bu kilise ile birlikte civarda bulunan 12 adet kilise tamamen yok olmustur. Günümüzde bu eserlerin ufak tefek kalintilari vardir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso.(If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada.If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).